Kies je voor realistisch of abstract?

In een onderzoek van het digitaal reizigerspanel ‘Praat mee over het OV’ is onderzoek gedaan naar het gebruik van de lijnennetkaart.

Gebruik jij wel eens een lijnennetkaart als je met het openbaar vervoer reist? Misschien alleen in onbekende gebieden? En wat vind je dan van de lijnennetkaart? Hier waren wij nieuwsgierig naar. Daarom hebben wij ons digitale reizigerspanel deze vragen voorgelegd. Ook mochten de panelleden hun mening geven over twee ontwerpen van de lijnennetkaart; een realistisch en een abstract ontwerp.

Een opvallende uitkomst van het onderzoek was dat driekwart een lijnennetkaart gebruikt als er in onbekend gebied met het openbaar vervoer gereisd wordt. Best nuttig dus zo’n kaart! Verder hebben reizigers jonger dan 50 jaar en mannen van alle leeftijden een grotere voorkeur voor de realistische kaart. Vrouwen en 50-plussers kiezen juist vaker voor de abstracte kaart. Maar, zodra er gevraagd wordt een specifieke reis te maken, kiest het overgrote merendeel (bijna driekwart) voor de abstracte kaart. Voor ons mooie inzichten om te weten in welke situatie we welke type kaart in kunnen zetten.

Knipsel realistische kaart

De realistische lijnennetkaart is ontwikkeld in samenwerking met Qbuzz en Cartostudio.

Knipsel abstracte kaart

De abstracte lijnenkaart Groningen Stad is ontwikkeld in samenwerking met Sebas van den Brink van Studio Legenda.

Wil je ook graag je mening geven over het busvervoer? Meld je dan aan voor ons digitaal reizigerspanel ‘Praat mee over het OV’.